Burnout (kiégés) Burnout, avagy a kiégés...

long-fire-flame-cropped-022713-Depositphotos_1217345_original

Mindennapjainkban rengeteg helyzetben szeretnénk maximálisan teljesíteni. Meg akarjuk állni a helyünket a munkahelyünkön, a családban, tartani szeretnénk a kapcsolatot barátainkkal, távolabbi rokonainkkal, közben pedig női/férfi oldalunkat is meg akarjuk élni. Egyszerre vagyunk szülők, gyerekek, alkalmazottak, vezetők, szeretők és sokszor szakácsok, takarítók, marketing menedzserek, logisztikusok és még sorolhatnám. Ha minden  pozícióban mi magunk akarunk kényszeresen helyt állni, ha nem hagyunk magunknak időt a feltöltődésre, akkor egy idő után elfogy az az energia, amit a munkánkba fektettünk, és lassan, de biztosan tönkretesszük magunkat.

Amikor úgy érezzük, hogy már nem megéljük, csak túléljük a napokat, amikor reggel rosszkedvűen ébredünk és unottan, minden terv nélkül megyünk dolgozni, amikor a munkahelyen alig várjuk, hogy leteljen a munkaidő, de utána sem tudunk olyan helyzetet teremteni, amiben jól érezzük magunkat, ha csak nyűgnek, értelmetlen időtöltésnek érezzük életünket, akkor valószínűleg a kiégés egy szakaszába léptünk.

A kiégés felismerése létfontosságú dolog. Hiszen a folyamatos teljesítménycsökkenés miatt egyre kisebb lesz a motivációnk, és akár az állásunkat is elveszíthetjük. Ez pedig hatással lesz életünk többi területére is.

Ha vezetőként dolgozunk, akkor pedig nem csak saját, hanem alkalmazottaink jövőjét is veszélyeztetjük.

Jó lenne időben észbe kapni, amikor elkezdődik a folyamat, de ez nem olyan egyszerű. Hiszen eleinte csak azt érezzük, hogy fáradtabbak, kimerültebbek, feszültebbek vagyunk, és nagyon lassan –sokszor évek alatt - jutunk el odáig, hogy már semmi sem érdekel bennünket. Ekkor viszont már a sűrűjében vagyunk, ahonnan egyedül nagyon nehéz kimászni.

Tudnunk kell, hogy a kiégés bizonyos helyzetekben egy teljesen természetes folyamat és nem egy új, a mai világ által diktált teljesítménykényszer hatására kialakult állapot, bár az igaz, hogy az utóbbi évtizedben megfigyelhető felgyorsulása valószínűleg ennek köszönhető.

A kiégésnek egymástól jól megkülönböztethető szakaszai vannak, melyek bizonyos szinten hasonlítanak a haldoklás fázisaira. Ugyanis a folyamat során saját magunkat „temetjük” el.

1. első fázis a lelkesedés. Ilyenkor még élvezzük az alkotás folyamatát, tele vagyunk energiával és tettrekészséggel.

2. második fázis a stagnálás. Eltűnik a lelkesedés és helyét az unalom, a monotonitás váltja fel. Ilyenkor tudat alatt elutasítjuk az életünket, de mivel még nem készültünk fel arra, hogy ezzel szembenézzünk, elhárítjuk a gondolatokat, nem foglalkozunk az intő jelekkel. 

3. harmadik fázis a frusztráció. Egyre ingerlékenyebbek, kimerültebbek, fáradtabbak vagyunk. Ilyenkor a tudat alatt már tudjuk, hogy semmi értelme a „menekülésnek”, de mivel még nem tudatosítottuk magunkban a helyzetet és így tenni sem tudtunk ellene, megmagyarázhatatlan düh keletkezik bennünk, amit sokszor másokra vetítünk ki.

4. negyedik fázis az apátia. Még mindig nem látjuk az okát annak, hogy miért vagyunk egyre fásultabbak, közönyösebbek. Viszont már nem vagyunk idegesek, dühösek, a figyelem önmagunk felé terelődik, és nem másokat vádolunk. Olyan „minden-mindegy” hangulat lesz úrrá rajtunk.

5. ötödik fázis a depresszió. Az előző szakaszok hatására eredményességünk egyre jobban csökken. Nem találjuk a helyünket, nincsenek céljaink, nem vagyunk semmiben motiváltak. Egyre többet vágyunk a magányra, fárasztanak az körülöttünk lévő emberek, nincs igényünk beszélgetésekre, inkább csak nézünk magunk elé, nagyokat hallgatunk, és ha tehetjük, minél többet alszunk. Itt már különböző betegségek is jelezhetik a kiégés állapotát. 

6. a hatodik, utolsó fázis a kiégettség. Innen már nincs lejjebb. Képtelenek vagyunk bármit is tenni. Belenyugodtunk a sorsunkba. Alig eszünk, alig beszélünk, eltávolodunk mindentől és mindenkitől. Gyengének érezzük magunkat és semmi másra nem vágyunk csak nyugalomra.

Minél többet időzünk ebben az állapotban, annál nehezebb lesz a visszaút. Minél előbb észrevesszük, minél előbb kérünk segítséget, annál rövidebb idő alatt találunk vissza a hétköznapok örömeihez. 

Adj esélyt magadnak arra, hogy az életed újra teli legyen mosollyal, megelégedettséggel, boldog pillanatokkal, hiszen még mindig ugyanaz az ember vagy, aki pár hónappal vagy évvel ezelőtt képes volt a lelkesedésre, akinek voltak vágyai és aki tett is azok eléréséért. Az első lépést megtenni a legnehezebb, de utána óráról órára, napról napra egyre jobb és jobb lesz.

Personal (Life) coachingCorporate (Business) coachingÉletvezetésÖn-HipnózisNLP , NLPCoaching és  a Vonzás Törvénye Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Budapesten előre egyeztetett időpontban. Tréningek, előadások, workshopok, csoport coaching ülések, teamcoaching ülések, TRANSZtréningek, TRANSZelőadások, motivációs előadások az egész ország területén. Keressen minket bizalommal a +36-70/215-64-47 telefonszámon.

A weboldalunkon kínált szolgáltatásainkra való érdeklődés alap feltétele, hogy az érdeklődő magát egészségesnek vallja, nem állhat cselekvőképességet korlátozó intézkedés alatt, ugyanakkor fennálló betegség esetén kérje ki kezelőorvosának előzetes véleményét. A 18. életévüket be nem töltött személyek a fenti feltételek mellett, kizárólag szülői vagy szülői írásos meghatalmazott felügyelete mellet vehetnek igénybe szolgáltatásainkat.

Weboldalunkon kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, és az életminőségének javítására irányuló szolgáltatásokat kínálunk. Szolgáltatásaink közt orvosi terápiás, gyógyító, illetve pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet nem kínálunk.

2021Szeptember
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Az Életvezetés, az Ön- Hipnózis  és a Meditációs, Relaxációs jelleggel végzett "Taranszformáció” , Coaching és az neuro-lingvisztikus programozás (NLP) tevékenységi köre a „fizikai közérzetjavító szolgáltatás” (TEÁOR:9604) és az „MNS egyéb személyi szolgáltatás” (TEÁOR:9609) tevékenységi kör hatáskörébe tartozik.
A Magyarországon jelenleg érvényben lévő hatályos jogszabályok értelmében, KIZÁRÓLAG csak orvos GYÓGYITthat. Klinikai hipnózist (hipnoterápiát), pszichoterápiás kezelést, orvosi terápiás, gyógyító, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet NEM végzünk. Valahányszor a weboldalon „terápia” szót használjuk azt KIZÁRÓLAG a HÉTKÖZNAPI ÉRTELEMBEN értjük.