Életközépi válság Midlife crisis

letközépi válság

Az életközép válság, vagy angolul midlife crisis az élet bármely területén megjelenhet (munka, párkapcsolat, testi változások stb.). Nőknél 2-5, férfiaknál 3-10 évig tarthat. Először 1965-ben nevezte meg Jacqes Eliott ezt az állapotot, egy pszichoanalitikus tanulmányában, mely a férfiaknál tapasztalt válságról számol be. Olyan konfliktusként jellemezte, mely akkor születik meg az egyénben, amikor szembesül saját életének végességével.

Jung, aki általában nem köti a fejlődési jelenségeket életkorhoz, ennél az állapotnál kivételt tesz. Tapasztalata szerint az emberek többsége válságként éli meg amikor túljut élete delelőjén. Ilyenkor a leggyakoribbak a válások, a pályaelhagyások, és súlyos lelki konfliktusok jelennek meg ebben a szakaszban. Jung szerint, az embernek 40 éves kora körül be kellene fel kellene ismernie, hogy élete második felében mér nem kifelé, hanem befelé kell terjeszkednie. Ilyenkor az addig megszerzett tudást és tapasztalatot arra kellene használnia, hogy az ellentétek elfogadásával és meghaladásával a bölcsesség felé haladjon.

A mai kor kifejezetten kedvez ennek a válságnak. Hiszen régen, a hagyományos társadalmak többségében az öregeket alapvetően bölcsként tisztelték. Ma viszont maga  a fiatalság az érték, félünk az öregedéstől, nem tudjuk elfogadni a korunkat és ebben a ifjúságért vívott harcban elhanyagoljuk az lelki fejlődés öregkori lehetőségeit.

Két módon szoktuk magunkat becsapva a fiatalságunkat őrizni. Az egyik, amikor a saját fiatalságunk értékeihez és emlékeihez ragaszkodunk görcsösen, és ezt akarjuk mindenáron megtartani. Ilyenkor válunk igazán korlátolttá és merevvé, hiszen egy-egy régi eszméhez ragaszkodva képtelenek leszünk a változásra. A másik, amikor azt hisszük, hogy fiatalok vagyunk, és az új generációt utánozva akarjuk magunkénak vallani az ő eszméiket, trendik akarunk lenni az ő divatjuk szerint, csakis azért, hogy ne kelljen szembenéznünk saját korunkkal. Bármelyik utat is választjuk, a vége az lesz, hogy egyre nagyobb belső konfliktusokkal kell szembenéznünk, hiszen, amit teszünk természetellenes.

Amikor sok mindent elértünk az életben, és ez tudatosul is bennünk, hirtelen rádöbbenünk ennek múlandóságára. Rájövünk, hogy innen már nincs fentebb, ami egyértelműen magával hozza azt, hogy lefelé fogunk haladni. Ráadásul ebben a korban már a testünkön is érezzük a változást, amit ugyan egy ideig figyelmen kívül hagyhatunk, de az élvezetek hajszolása (mely a saját sorsunk előli menekülést szimbolizálja) gyorsan kiégéshez és akár betegségekhez vezethet.

A megoldás az, ha elfogadjuk, hogy igen, meg fogunk öregedni és igen, aminek eleje van, annak vége is, tehát meg fogunk halni. Viszont addig még rengeteg jó dolog történhet velünk, ha sikerül más keretek közé helyezni az életünket, ha képesek vagyunk új fontossági sorrendet tudunk felállítani. Kizárólag a végesség elfogadásával juthatunk túl a depresszión, a hangulati ingadozásokon, a csalódottságon, az elkeseredésen és kizárólag így élhetünk teljes életet halálunk napjáig.

Az életközépi krízis életkori terjedelmére több fajta meghatározás is létezik. A legelfogadottabb a levinsoni modell, mely szerint először van a korai felnőttkor (25-33 év), majd a letelepedő, stabilizációs szakasz következik (33-45 év), 26-60 éves korban jön el a „késői felnőttkor”, végül mindezt az öreg felnőttkor zárja le (60-85 év). 

Magát a válságot leginkább 45-60 éves korban diagnosztizálják. Ebben a korban érünk el a „csúcspontra” ahonnan már nincs feljebb út. Normál esetben a „csúcs”ról látható eredmények (amiket elértünk életünk során) feloldja, lenyugtatja a végesség tudatából eredő szorongást. Amennyiben ez nem így történik, akkor beszélhetünk krízisről.

A krízis után két út áll előttünk.

 Az egyik út első szakasza a fiatalság érzésének hajszolása. Viszont, mivel testünk és lelkünk is túl van már a 20 évesek lendületes szakaszán, sokkal gyorsabban elfáradunk, és a végén kiégünk. Ekkor pedig, mivel csalódtunk a világban, csalódtunk magunkban, hirtelen a régi fiatalságunk eszméi lesznek fontosak, és azokat fogjuk magunkra és másokra erőltetni, ami merevséget és korlátoltságot idéz elő. Persze nem minden esetben és nem mindenki megy át az „újrafiatalodás” szakaszán. Van amikor egyből az „elveszett ifjúság” rendszerében kezdünk el élni.

A másik út, hogy szembenézve végességünkkel, átgondoljuk addigi életünket, megvizsgáljuk erőforrásainkat, és a megváltozott körülményeket figyelembe véve megújulunk (új hivatást, hobbit, életcélt találunk magunknak és abban teljesedünk ki).

Ha  elmúlt 35 éves és az alábbiak közül bármelyik állítás igaz Önre, akkor lehetséges, hogy épp életközépi válságot él meg. Amennyiben úgy gondolja, hogy a megújuláshoz segítségre van szüksége, akkor érdemes egy ezen a területen (is) tapasztalt coach-ot felkeresni, aki pár ülés alatt, Önt támogatva tudja megmutatni jövőbeni lehetőségeit.

- Komoly változást érez magában és/vagy környezetében (semmi sem úgy működik, mint régen).

- Elvesztette lendületét, úgy érzi már mindent elért ebben az életben, amit csak lehetett.

- Nem tud dönteni, nem tudja merre tovább.

- Nincsenek céljai a munkájában és/vagy a magánéletében.

- Bármit is tesz, nem találja a helyét, és erre már környezete is felhívta a figyelmét (mintha teljesen kicserélődött volna).

- Elege van a mostani életéből és valami egészen új dolgot szeretne kipróbálni.

- Veszélybe került az állása és nem tudja hogyan készülhetne fel a változásra.

- Hiába rendelkezik megfelelő végzettséggel és tapasztalattal, hónapok óta nem talál munkát.

- Nem tudja mik az erősségei és gyengeségei, nem tudja miben kellene fejlődnie.

- Elege lett az alkalmazotti viszonyból, de nem tudja hogyan és merre induljon.

- Előléptették/vezetői pozíciót kapott és úgy érzi támogatásra/megerősítésre/fejlesztésre van szüksége abban, hogy megfelelően tudja ellátni új munkakörét.

Personal (Life) coachingCorporate (Business) coachingÉletvezetésÖn-HipnózisNLP , NLPCoaching és  a Vonzás Törvénye Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Budapesten előre egyeztetett időpontban. Tréningek, előadások, workshopok, csoport coaching ülések, teamcoaching ülések, TRANSZtréningek, TRANSZelőadások, motivációs előadások az egész ország területén. Keressen minket bizalommal a +36-70/215-64-47 telefonszámon.

A weboldalunkon kínált szolgáltatásainkra való érdeklődés alap feltétele, hogy az érdeklődő magát egészségesnek vallja, nem állhat cselekvőképességet korlátozó intézkedés alatt, ugyanakkor fennálló betegség esetén kérje ki kezelőorvosának előzetes véleményét. A 18. életévüket be nem töltött személyek a fenti feltételek mellett, kizárólag szülői vagy szülői írásos meghatalmazott felügyelete mellet vehetnek igénybe szolgáltatásainkat.

Weboldalunkon kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, és az életminőségének javítására irányuló szolgáltatásokat kínálunk. Szolgáltatásaink közt orvosi terápiás, gyógyító, illetve pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet nem kínálunk.

2021Szeptember
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Az Életvezetés, az Ön- Hipnózis  és a Meditációs, Relaxációs jelleggel végzett "Taranszformáció” , Coaching és az neuro-lingvisztikus programozás (NLP) tevékenységi köre a „fizikai közérzetjavító szolgáltatás” (TEÁOR:9604) és az „MNS egyéb személyi szolgáltatás” (TEÁOR:9609) tevékenységi kör hatáskörébe tartozik.
A Magyarországon jelenleg érvényben lévő hatályos jogszabályok értelmében, KIZÁRÓLAG csak orvos GYÓGYITthat. Klinikai hipnózist (hipnoterápiát), pszichoterápiás kezelést, orvosi terápiás, gyógyító, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet NEM végzünk. Valahányszor a weboldalon „terápia” szót használjuk azt KIZÁRÓLAG a HÉTKÖZNAPI ÉRTELEMBEN értjük.