Hipnotikus nyelvhasználat ... a szavak teremtő ereje

szavak

Az ericksoni minták olyan nyelvi minták, amelyekkel hatékonyabban, céltudatosabban szólhatunk az emberek tudattalanjához: úgy fogalmazunk, hogy a kommunikációs helyzetből a lehető legjobbat hozzuk ki. Részletesen Milton H. Erickson, híres amerikai hipnoterapueta-gyógyító munkájának nyelvészeti elemzésében írta le őket Richard Bandler és John Grinder (az NLP megalkotói). 

A hipnotikus nyelvhasználat másik módszere a Virginia Satir (kiváló amerikai családterapeuta) eljárásának modellje a meta-modell, aki Ilyen nyelvi eszközökkel késztette a pácienseit, hogy a szavak alapján előkeresse a konkrét élményeket.

Az ericksoni mintákat és a meta-modellt a terápiától a reklámnyelvig, a politikai beszédtől a lélektani vagy spirituális szövegekig sokan alkalmazzák, de többnyire ösztönösen. 

Most pedig tegyünk egy próbát a szavak erejére! Szeretném, ha nem gondolna a fehér elefántra! Jó… akkor most mondja el magában egymás urán 30 alkalommal azt, hogy „Nem gondolok a fehér elefántra.” Miután kimondta, mi volt az első gondolata, esetleg egy fehér elefánt? Az univerzum a NE, NEM, SEM, SEMMI szavakat képtelen értelmezni, így ha az a belső gondolatunk, hogy valami „Ne történjen meg velem”, vagy az „nem tudom megcsinálni”, azzal előre programozzuk saját magunkat. Ilyen esetekben használjuk az átfordítást, vagy a dupla tagadás. Mondok is egy példát. Helytelen: „Nem hagyom otthon a kulcsaimat.” Helyes: „Magammal viszem a telefonomat.” Ugyanez igaz a külső kommunikációnkra is, így ha valakinek azt mondjuk, hogy "Ülj fel a kerékpárra, nem fogsz elesni!" azt programozzuk a számára, ha felül a kerékárra, el fog esni. Mennyivel elegánsabb, ha azt mondjuk " Ülj fel a kerékpárra, ügyesen fogod tekerni."

A hatalom 5 szava pedig különleges erővel ruházza fel a kommunikációnkat. Most arra kérem, hogy használja az Óriási képzelőerejét és képzelje el, hogy minden alkalommal, amikor azon gondolkodik, hogy szeretné a kommunikációs készségeit fejleszteni, akkor az azt jelenit, hogy Ön készen áll a változásra. Ez a tudat pedig jó érzéssel tölti el Önt. Erről a jó érzésről pedig a furcsa.hu jutunk az eszébe, mert tudja, hogy az Önben feltörő vágyat mi képesek vagyunk enyhíteni, ez pedig azt jelenti, Ön készen áll a változásra.

A fentiekben leírt pár mondatban "hipnotikus" erejű szavakat és szófordulatokat használtam annak érdekében, hogy a tudatalatti erejét mozgósítsam. Ugyanezt teszik velünk a reklámok is. Magyarország legnagyobb Kkv marketing specialistája külön könyvet írt a hipnotikus erejű reklámszövegekről és email tárgymezőkről. 

Az ericksoni minták és a meta-modell mellett a kommunikációnkban használhatunk metaforákat is. Ametafora (hasonlat, szókép) azáltal segíti a kommunikációt, hogy egy ismeretlen vagy kevésbé ismert valamit egy másik, ismerősebb dolog felhasználásával magyaráz meg. A metafóra gyakran új nézőpontból világít meg egy helyzetet vagy viselkedést.

A tudatalattihoz vezető út a szakértő tudással rendelkezőnek játékos könnyedséggel megy, mert képesek a hangok, az illatok, ízek, színek, képek, a tapintás segítségével az érzelmeket felszínre hozni. Minden érzelem mögött pedig megbúvik egy PARANCS, egy kódsor. Szinte észrevétlenül kerülünk egy olyan nyitott és befolyásolható állapotba, amikor egy külső gondolatot, utasítást a sajátunkénak tekintünk. Nem kell mást tennie, mint csak a reklámokat visszaidéznie... és rájön, az igazságra.

Mielőtt azt gondolnák, hogy a hipnotikus nyelvhasználat, kizárólag a reklám készítők és értékesítők kiváltsága, arra kérem, gondoljon vissza a kedvenc sorozatára. Észre vette, hogy egyes sorozatok pontosan abban a pillanatban érnek véget, amikor azt a legkevésbé várná? Minden esetben valami izgalmas és érdekes pillanat kellős közepén, HIRTELEN szakad félbe a történet? Az elme képtelen megbirkózni a  félbehagyott történetekkel, ilyenkor kétségbeesetten keresi, kutatja a lezárást. 

to be continued...

Personal (Life) coachingCorporate (Business) coachingÉletvezetésÖn-HipnózisNLP , NLPCoaching és  a Vonzás Törvénye Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Budapesten előre egyeztetett időpontban. Tréningek, előadások, workshopok, csoport coaching ülések, teamcoaching ülések, TRANSZtréningek, TRANSZelőadások, motivációs előadások az egész ország területén. Keressen minket bizalommal a +36-70/215-64-47 telefonszámon.

A weboldalunkon kínált szolgáltatásainkra való érdeklődés alap feltétele, hogy az érdeklődő magát egészségesnek vallja, nem állhat cselekvőképességet korlátozó intézkedés alatt, ugyanakkor fennálló betegség esetén kérje ki kezelőorvosának előzetes véleményét. A 18. életévüket be nem töltött személyek a fenti feltételek mellett, kizárólag szülői vagy szülői írásos meghatalmazott felügyelete mellet vehetnek igénybe szolgáltatásainkat.

Weboldalunkon kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, és az életminőségének javítására irányuló szolgáltatásokat kínálunk. Szolgáltatásaink közt orvosi terápiás, gyógyító, illetve pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet nem kínálunk.

2021Szeptember
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Az Életvezetés, az Ön- Hipnózis  és a Meditációs, Relaxációs jelleggel végzett "Taranszformáció” , Coaching és az neuro-lingvisztikus programozás (NLP) tevékenységi köre a „fizikai közérzetjavító szolgáltatás” (TEÁOR:9604) és az „MNS egyéb személyi szolgáltatás” (TEÁOR:9609) tevékenységi kör hatáskörébe tartozik.
A Magyarországon jelenleg érvényben lévő hatályos jogszabályok értelmében, KIZÁRÓLAG csak orvos GYÓGYITthat. Klinikai hipnózist (hipnoterápiát), pszichoterápiás kezelést, orvosi terápiás, gyógyító, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet NEM végzünk. Valahányszor a weboldalon „terápia” szót használjuk azt KIZÁRÓLAG a HÉTKÖZNAPI ÉRTELEMBEN értjük.