Hipnotikus nyelvhasználat ... a szavak teremtő ereje

szavak

Az ericksoni minták olyan nyelvi minták, amelyekkel hatékonyabban, céltudatosabban szólhatunk az emberek tudattalanjához: úgy fogalmazunk, hogy a kommunikációs helyzetből a lehető legjobbat hozzuk ki. Részletesen Milton H. Erickson, híres amerikai hipnoterapueta-gyógyító munkájának nyelvészeti elemzésében írta le őket Richard Bandler és John Grinder (az NLP megalkotói). 

A hipnotikus nyelvhasználat másik módszere a Virginia Satir (kiváló amerikai családterapeuta) eljárásának modellje a meta-modell, aki Ilyen nyelvi eszközökkel késztette a pácienseit, hogy a szavak alapján előkeresse a konkrét élményeket.

Az ericksoni mintákat és a meta-modellt a terápiától a reklámnyelvig, a politikai beszédtől a lélektani vagy spirituális szövegekig sokan alkalmazzák, de többnyire ösztönösen. 

Most pedig tegyünk egy próbát a szavak erejére! Szeretném, ha nem gondolna a fehér elefántra! Jó… akkor most mondja el magában egymás urán 30 alkalommal azt, hogy „Nem gondolok a fehér elefántra.” Miután kimondta, mi volt az első gondolata, esetleg egy fehér elefánt? Az univerzum a NE, NEM, SEM, SEMMI szavakat képtelen értelmezni, így ha az a belső gondolatunk, hogy valami „Ne történjen meg velem”, vagy az „nem tudom megcsinálni”, azzal előre programozzuk saját magunkat. Ilyen esetekben használjuk az átfordítást, vagy a dupla tagadás. Mondok is egy példát. Helytelen: „Nem hagyom otthon a kulcsaimat.” Helyes: „Magammal viszem a telefonomat.” Ugyanez igaz a külső kommunikációnkra is, így ha valakinek azt mondjuk, hogy "Ülj fel a kerékpárra, nem fogsz elesni!" azt programozzuk a számára, ha felül a kerékárra, el fog esni. Mennyivel elegánsabb, ha azt mondjuk " Ülj fel a kerékpárra, ügyesen fogod tekerni."

A hatalom 5 szava pedig különleges erővel ruházza fel a kommunikációnkat. Most arra kérem, hogy használja az Óriási képzelőerejét és képzelje el, hogy minden alkalommal, amikor azon gondolkodik, hogy szeretné a kommunikációs készségeit fejleszteni, akkor az azt jelenit, hogy Ön készen áll a változásra. Ez a tudat pedig jó érzéssel tölti el Önt. Erről a jó érzésről pedig a furcsa.hu jutunk az eszébe, mert tudja, hogy az Önben feltörő vágyat mi képesek vagyunk enyhíteni, ez pedig azt jelenti, Ön készen áll a változásra.

A fentiekben leírt pár mondatban "hipnotikus" erejű szavakat és szófordulatokat használtam annak érdekében, hogy a tudatalatti erejét mozgósítsam. Ugyanezt teszik velünk a reklámok is. Magyarország legnagyobb Kkv marketing specialistája külön könyvet írt a hipnotikus erejű reklámszövegekről és email tárgymezőkről. 

Az ericksoni minták és a meta-modell mellett a kommunikációnkban használhatunk metaforákat is. Ametafora (hasonlat, szókép) azáltal segíti a kommunikációt, hogy egy ismeretlen vagy kevésbé ismert valamit egy másik, ismerősebb dolog felhasználásával magyaráz meg. A metafóra gyakran új nézőpontból világít meg egy helyzetet vagy viselkedést.

A tudatalattihoz vezető út a szakértő tudással rendelkezőnek játékos könnyedséggel megy, mert képesek a hangok, az illatok, ízek, színek, képek, a tapintás segítségével az érzelmeket felszínre hozni. Minden érzelem mögött pedig megbúvik egy PARANCS, egy kódsor. Szinte észrevétlenül kerülünk egy olyan nyitott és befolyásolható állapotba, amikor egy külső gondolatot, utasítást a sajátunkénak tekintünk. Nem kell mást tennie, mint csak a reklámokat visszaidéznie... és rájön, az igazságra.

Mielőtt azt gondolnák, hogy a hipnotikus nyelvhasználat, kizárólag a reklám készítők és értékesítők kiváltsága, arra kérem, gondoljon vissza a kedvenc sorozatára. Észre vette, hogy egyes sorozatok pontosan abban a pillanatban érnek véget, amikor azt a legkevésbé várná? Minden esetben valami izgalmas és érdekes pillanat kellős közepén, HIRTELEN szakad félbe a történet? Az elme képtelen megbirkózni a  félbehagyott történetekkel, ilyenkor kétségbeesetten keresi, kutatja a lezárást. 

to be continued...

Personal (Life) coachingCorporate (Business) coachingÉletvezetésÖn-HipnózisNLP , NLPCoaching és  a Vonzás Törvénye Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Budapesten előre egyeztetett időpontban. Tréningek, előadások, workshopok, csoport coaching ülések, teamcoaching ülések, TRANSZtréningek, TRANSZelőadások, motivációs előadások az egész ország területén. Keressen minket bizalommal a +36-70/215-64-47 telefonszámon.

A weboldalunkon kínált szolgáltatásainkra való érdeklődés alap feltétele, hogy az érdeklődő magát egészségesnek vallja, nem állhat cselekvőképességet korlátozó intézkedés alatt, ugyanakkor fennálló betegség esetén kérje ki kezelőorvosának előzetes véleményét. A 18. életévüket be nem töltött személyek a fenti feltételek mellett, kizárólag szülői vagy szülői írásos meghatalmazott felügyelete mellet vehetnek igénybe szolgáltatásainkat.

Weboldalunkon kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, és az életminőségének javítására irányuló szolgáltatásokat kínálunk. Szolgáltatásaink közt orvosi terápiás, gyógyító, illetve pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet nem kínálunk.

2017Október
MonTueWedThuFriSatSun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Az Életvezetés, az Ön- Hipnózis  és a Meditációs, Relaxációs jelleggel végzett "Taranszformáció” , Coaching és az neuro-lingvisztikus programozás (NLP) tevékenységi köre a „fizikai közérzetjavító szolgáltatás” (TEÁOR:9604) és az „MNS egyéb személyi szolgáltatás” (TEÁOR:9609) tevékenységi kör hatáskörébe tartozik.
A Magyarországon jelenleg érvényben lévő hatályos jogszabályok értelmében, KIZÁRÓLAG csak orvos GYÓGYITthat. Klinikai hipnózist (hipnoterápiát), pszichoterápiás kezelést, orvosi terápiás, gyógyító, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet NEM végzünk. Valahányszor a weboldalon „terápia” szót használjuk azt KIZÁRÓLAG a HÉTKÖZNAPI ÉRTELEMBEN értjük.