Lámpaláz Lámpaláz és ami mögötte van... hogyan küzdjük le?

lámpaláz

A lámpaláz egy lélektani gátlás, egyfajta társas (szociális) fóbia, félelemérzet a szereplés előtt. Szereplés, vagy vizsga előtt a csekély mértékű izgalom hozzájárul a szervezet csúcsra járatásához, segíti a felkészülést, a feladat végrehajtását. A pozitív hatású lámpaláz jótékonyan hat a motivációnkra, jobb teljesítményre ösztökél.

A súlyosabb lámpaláz nem mindig látszik kívülről, de az érzés felettébb kellemetlen pillanatokat okozhat annak, aki átéli. Ráadásul akadályozhatja a szakmai előre jutást, az érvényesülést, de akár a magánéletben is gondokat okozhat. 

1995-ben egy lengyel zenepszichológus, Ewa Glowacka pozitív és negatív lámpalázról beszámoló diákokat vizsgált és arra próbált rájönni, milyen tulajdonságok befolyásolják a lámpaláz mértékét. Két lényeges eltérést talált a két csoport között, az egyik az az önbizalom, az önmagukba vetett hit, hogy képesek szabályozni lámpalázukat. A másik pedig nem más, mint a maximalizmus, a saját maguknak felállított elvárások.

Lámpaláz esetén a vegetatív idegrendszer felborul, megjelenik a szívdobogás, légszomj, reszketés, szájszárazság, izomfeszültség. A tünetek megjelenésekor pedig elkezdenek félni a további pszichés tünetek megjelenésétől (emlékezetzavar, külvilág észlelésének beszűkülése, koncentráció elvesztése, hadarás, dadogás), ez tovább növeli a szorongás mértékét, amely pedig a lámpalázat. Az így bekövetkező kudarcélmény pedig egyre jobban nehezíti a lámpaláz leküzdését, mert egyre jobban elmélyülnek a negatív érzései.

A lámpaláz egy úgynevezett multi-faktoriális (több okból álló) tünet. Kialakulása mögött legtöbbször egy a múltban átélt negatív élmény áll. Egy élmény, amikor olyan helyzetbe kényszerítették, amit nem szívesen vállalt, vagy kifejezetten ellenezett, de ennek ellenére mégis megtett és esetleg kudarccal végződött. Sok lehetőség adódik az életben az efféle helyzetek kialakulására, de azokban az esetekben, amikor a kudarcélmény feldolgozásra kerül a lámpaláz kialakulásának esélye nagy mértékben csökken.

A lámpaláz könnyen megszüntethető személyre szabott tréninggel és gyakorlással. Ennek köszönhetően gyorsan kialakítható a könnyed, örömteli megnyilatkozás bármilyen közegben.

A LÁMPALÁZ leküzdésének, mérséklésének egyik hatásos eszköze lehet az Ön- HipnózisRelaxációMeditáció, a ThetaHealing, vagy éppen az NLP is, melynek során a korlátozó hiedelmek, a hitrendszerek kerülnek azonosításra.


Egy esetleges NLP, Coaching ülés, a Relaxáció, a Meditáció, Imagináció, vagy az Ön- Hipnózis használata nem helyettesíti az orvosi beavatkozást, és kizárólag a tünetet kiváltó konfliktus és érzelem oldására, megoldó kulcsok keresésére, a komfortérzetnek, a fizikai közérzetnek, és az életminőség javítására szolgál. Amennyiben bárminemű orvosi kezelés alatt áll akár fizikai vagy mentális betegséggel kapcsolatban, az önhipnózis használata előtt kérje ki kezelőorvosa, terapeutája előzetes véleményét.

Az egészséget érintő kérdésekben feltétlenül szükséges a szakorvossal való konzultáció! Pszichoterápia, klinikai hipnózis (hipnoterápia) üléseket NEM VÉGZÜNK, azt kizárólag az arra jogosult végezheti, további információkról és az egyesület hipnoterápiát végző tagjairól a hipnozis-mhe.hu oldalon tájékozódha

Personal (Life) coachingCorporate (Business) coachingÉletvezetésÖn-HipnózisNLP , NLPCoaching és  a Vonzás Törvénye Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Budapesten előre egyeztetett időpontban. Tréningek, előadások, workshopok, csoport coaching ülések, teamcoaching ülések, TRANSZtréningek, TRANSZelőadások, motivációs előadások az egész ország területén. Keressen minket bizalommal a +36-70/215-64-47 telefonszámon.

A weboldalunkon kínált szolgáltatásainkra való érdeklődés alap feltétele, hogy az érdeklődő magát egészségesnek vallja, nem állhat cselekvőképességet korlátozó intézkedés alatt, ugyanakkor fennálló betegség esetén kérje ki kezelőorvosának előzetes véleményét. A 18. életévüket be nem töltött személyek a fenti feltételek mellett, kizárólag szülői vagy szülői írásos meghatalmazott felügyelete mellet vehetnek igénybe szolgáltatásainkat.

Weboldalunkon kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, és az életminőségének javítására irányuló szolgáltatásokat kínálunk. Szolgáltatásaink közt orvosi terápiás, gyógyító, illetve pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet nem kínálunk.

2021Szeptember
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Az Életvezetés, az Ön- Hipnózis  és a Meditációs, Relaxációs jelleggel végzett "Taranszformáció” , Coaching és az neuro-lingvisztikus programozás (NLP) tevékenységi köre a „fizikai közérzetjavító szolgáltatás” (TEÁOR:9604) és az „MNS egyéb személyi szolgáltatás” (TEÁOR:9609) tevékenységi kör hatáskörébe tartozik.
A Magyarországon jelenleg érvényben lévő hatályos jogszabályok értelmében, KIZÁRÓLAG csak orvos GYÓGYITthat. Klinikai hipnózist (hipnoterápiát), pszichoterápiás kezelést, orvosi terápiás, gyógyító, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet NEM végzünk. Valahányszor a weboldalon „terápia” szót használjuk azt KIZÁRÓLAG a HÉTKÖZNAPI ÉRTELEMBEN értjük.