Szülő – gyermek kapcsolat Szülői minták...

szülő-gyerek

Az a mintázat ahogyan másokhoz viszonyulunk, abban gyökerezik, hogy milyen kapcsolatunk volt kora gyermekkorunkban a szüleinkkel. Ezek a kialakult mintázatok egész későbbi életünkre kihatóan meghatározzák, hogyan fogunk viszonyulni a körülöttünk lévő emberekhez. E mintázat alkotja személyiségünk legbensőbb magját. Ezért ezt – csakúgy, mint a személyiségünk egyéb aspektusait – adottnak, magától értetődőnek tekintjük. Ez az a szemüveg, amelyen át nemcsak a szüleinket, hanem az egész világot szemléljük.

 És nem csak a kapcsolataink lesznek olyanok, mint amilyen a szüleinkkel voltak, hanem a viselkedési mintákat, az értékrendet is nagyrészt tőlük kapjuk.

Ha egy gyermekkel probléma van, először a szülővel érdemes elbeszélgetni. Vajon ő hogy viszonyul a világ dolgaihoz.

Hányszor halljuk például egy családban vasárnap, hogy jaj, holnap már megint hétfő, a francba, dolgozni kell menni? Ha egy szülő nem szívesen megy be dolgozni a munkahelyére, és ezt ki is nyilatkoztatja, akkor hogyan várhatja el a gyerekétől, hogy szívesen tanuljon? (hiszen neki az a munkája)

Ezernyi meg egy szakkörre beíratjuk a gyereket? Sportolni visszük? Az a hálátlan kölyök meg nem akar menni? Pedig nekünk mennyi pénzbe és időbe kerül…. Szívesebben lennénk épp máshol, de a gyerekért ezt meg kell tenni… Ilyenkor a gyerek mit lát? Mit érez? A szülőnek semmi kedve őt furikázni, ideges, feszült. Ráadásul nem sportol, azt sem tudja milyen lehet egy edzést végigcsinálni.. Inkább legyen egyetlen egy sporttág/szakkör, vagy legyen közös futás/biciklizés. De lássa a gyerek, hogy a szülő is csinálja, mert csak így lehet igazán hiteles. Ráadásul nem fog a szülőre felnézni, nem fogja tisztelni, hiszen Ő sportol, de a Szülő nem. Viszont szüksége lesz egy példaképre, aki jó esetben az edzője lesz. És ennyi… már el is vesztettük a gyereket… amit az edzőbá’ mond, az szent és sérthetetlen, a szülő meg csak a csak a hozzá nem értő „papoló”..

Rosszul esik, hogy a gyerek nem mesél semmit? Nem mondja el mi volt az oviban, iskolában? Nem tudjuk kik a barátai, mit mondott aznap az óvónéni, tanárnéni? Hmmm… Vajon a gyerek otthon a szülőket hallja-e beszélgetni? Miért várjuk el a gyerektől, hogy beszélgessen, ha egy olyan környezetben nő fel, ahol ez nem divat? És nem arról van szó, hogy mekkora hülye a főnök, milyen szar a cég ahol dolgozom, vagy, hogy az anyám már megint kihozott a sodromból… Hanem tényleges beszélgetésekről. Viszont ezek csak akkor tudnak létrejönni, ha minőségi időt töltök a másikkal. Ha figyelek arra, ami vele történik. Ha néha megnézünk egy filmet együtt, ha elmegyünk sétálni, kirándulni.

Az a szülő, aki képes minőségi időt eltölteni önmagával, aki ha van egy szabad órája akkor nem azon gondolkodik, hogy kit hívhatna fel, hanem elővesz egy könyvet és egy jó tea mellett olvasgat, az képes lesz mosolygósan, nyugodtan foglalkozni a gyerekével is Ehhez viszont felnőttként kell funkcionálni. És nincs azzal semmi baj, ha valaki erre képtelen. Ha csak a kifogásokat keres, hogy:  - de nekem annyi dolgom van, és ez csak a hollywoodi filmekben fér bele egy családanya életébe. Ok, fogadjuk ezt el. De fogadjuk el azt is, hogy a gyerek a szülő mintáját követi, és ne várjunk el tőle olyat, amiről fogalma sincs, hogy a valóságban is létezik. El lehet intézni a beszélgetéseket azzal, hogy jó vagy rossz volt a suli és kész. Mindenki mehet a maga dolgára… mert ugye annyi dolgunk van állandóan (pl. felhívni a mamát és elpanaszolni neki, hogy ez a gyerek már megint semmit nem mond el nekünk és ebbe mi beleőrülünk.)

A fenti minták és minden, amit a szülő tesz, vagy nem tesz, mélyen beleégnek a gyerekekbe. Amikor eljön a kamaszkor, a tomboló hormonok, az iskolai problémák és a függetlenségért vívott harc gyorsan csatatérré változtatja azt a családot is, ahol addig viszonylag harmóniában éltek együtt a családtagok.

A családi coach közreműködhet abban, hogy a szülők és a kamaszok együtt határozzák meg a kölcsönös tisztelet, tisztább határok és  a jobb megértés alapelveit. Segíti a családot a másik szemszögének megismerésében. Gyakran a családi viták csupán félreértésekből adódnak. Például: a kamasz minden idejét a szobájában akarja tölteni a videojátékaival és nem segít semmit a ház körül. De ez tényleg azt jelentené, hogy lusta, mogorva és önző? Vagy van valami oka annak, hogy így viselkedik? Talán terrorizálják az iskolában, talán nem tud megbarátkozni a teste változásaival, vagy épp szerelmi csalódása van. Azok a szülők, akik haraggal reagálnak a tizenéves viselkedésére, csak még jobban elhatárolják magukat tőlük.

Ugyanígy meg lehet vizsgálni a kamasz szemszögéből is. Azt hiszi, hogy az állandóan stresszes, mérges szülő, aki állandóan őt ellenőrzi, megpróbálja őt megfosztani a boldogságától. Nem érti, hogy a szülőben lévő harag egyfajta szorongás, hiszen gyakran inkább romboló érzelmeket generálunk, mert nem tudjuk, hogy a valódiakat hogyan kezeljük.

A családi coach mindkét oldalon segít abban, hogy hogyan lehet megfelelően kifejezni az érzelmeket, illetve megtanítja, hogy ezek az érzelmek milyen hatással lehetnek a másik félre. Miután a kommunikációs csatorna kitisztult, tisztázódnak a félreértések és a családtagok is megtanulnak őszintén beszélni egymással.

Personal (Life) coachingCorporate (Business) coachingÉletvezetésÖn-HipnózisNLP , NLPCoaching és  a Vonzás Törvénye Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Budapesten előre egyeztetett időpontban. Tréningek, előadások, workshopok, csoport coaching ülések, teamcoaching ülések, TRANSZtréningek, TRANSZelőadások, motivációs előadások az egész ország területén. Keressen minket bizalommal a +36-70/215-64-47 telefonszámon.

A weboldalunkon kínált szolgáltatásainkra való érdeklődés alap feltétele, hogy az érdeklődő magát egészségesnek vallja, nem állhat cselekvőképességet korlátozó intézkedés alatt, ugyanakkor fennálló betegség esetén kérje ki kezelőorvosának előzetes véleményét. A 18. életévüket be nem töltött személyek a fenti feltételek mellett, kizárólag szülői vagy szülői írásos meghatalmazott felügyelete mellet vehetnek igénybe szolgáltatásainkat.

Weboldalunkon kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, és az életminőségének javítására irányuló szolgáltatásokat kínálunk. Szolgáltatásaink közt orvosi terápiás, gyógyító, illetve pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet nem kínálunk.

2021Szeptember
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Az Életvezetés, az Ön- Hipnózis  és a Meditációs, Relaxációs jelleggel végzett "Taranszformáció” , Coaching és az neuro-lingvisztikus programozás (NLP) tevékenységi köre a „fizikai közérzetjavító szolgáltatás” (TEÁOR:9604) és az „MNS egyéb személyi szolgáltatás” (TEÁOR:9609) tevékenységi kör hatáskörébe tartozik.
A Magyarországon jelenleg érvényben lévő hatályos jogszabályok értelmében, KIZÁRÓLAG csak orvos GYÓGYITthat. Klinikai hipnózist (hipnoterápiát), pszichoterápiás kezelést, orvosi terápiás, gyógyító, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet NEM végzünk. Valahányszor a weboldalon „terápia” szót használjuk azt KIZÁRÓLAG a HÉTKÖZNAPI ÉRTELEMBEN értjük.