Teamcoaching  

Teamcoaching

A teamcoaching egy olyan irányított folyamat, melyben a kitűzött cél és annak eredményességének érdekében összehangoljuk és fejlesztjük a csapatban rejlő képességeket, mindezt úgy, hogy ez a tagok számára is megfelelő legyen.

 A teamcoaching

- nem csoportterápia (a csoportterápia különféle betegekből álló ambuláns csoport együttműködése a tünetek enyhítésére);

- nem facilitálás (a facilitálás lényege, hogy egy-egy csapatmegbeszélésen ne térjenek el a részt vevők a céltól, korlátok közé szorítsák a megbeszélések tárgyát, korrigálják a nem odaillő viselkedést);

- nem tréning (a tréningek során feladatok, játékok vagy szimulációk alkalmazásával előre meghatározott témában fejlesztenek bizonyos készségeket);

- nem csapatépítés (a csapatépítés munkán kívüli tevékenység, melynek célja, hogy erősödjön az együttműködés és csökkenjenek a konfliktusok a tagok között);

- nem folyamattanácsadás ( a folyamattanácsadás egy olyan folyamat, ami a szervezet egészét vagy több részlegét érinti; részei lehetnek interjúk, diagnosztikai eszközök vagy workshopok; egyik eszköze lehet a teamcoaching is)

 

A teamcoaching a fentiekkel szemben:

- egészséges emberekből álló csoportok készségfejlesztésével foglalkozik a hatékonyabb együttműködés, feladatmegoldás és a kitűzött célok elérése érdekében;

- felszínre hozza azokat a tartalékokat, amelyek segítségével az új helyzetekkel való találkozáskor sokkal hatékonyabbá, sikeresebbé válik a csapatmunka;

- nincs szükség szimulációkra, játékokra, hiszen a teamcoaching során a csapat a saját munkáját végzi (pl. termékfejlesztés, új stratégiák kidolgozása, új projektek levezénylése);

- arról, hogy a team coach milyen feladatba vagy melyik munkafázisba kapcsolódik be közös megegyezés alapján kerül meghatározásra (a team coach és a csapat vagy a csapat vezetője között) és a fókuszban a munka közben való fejlesztés áll, a hatékonyság növelésének érdekében.

A team coaching fajtái:

- Team munka közbeni team coaching: a team coach, aki nem tagja a csapatnak, figyeli a feladatok végzését. A team tagjai új viselkedési mintákat próbálnak ki és gyakorolnak be a coach visszajelzései és útmutatásai alapján. 

- Akció tanulócsoport (action learning): egy olyan cselekvésen keresztüli tanulás, ami kontrollált környezetben történik. A csapattagok együtt és egymástól tanulnak azáltal, hogy valódi problémákon dolgoznak, és a saját tapasztalataikra reagálnak. A coach ebben az esetben elsősorban megfelelő kérdéseket tesz fel, melyek a probléma feltárásán és a megoldás megtalálásán kívül, abban is segítik a csoportot, hogy az minél többet tanuljon saját működéséről, sikeres vagy sikertelen működési mechanizmusairól.

- Megoldásközpontú team coaching (Solution Circle): célja, hogy a coach segítségével kiderüljenek a csoport erősségei, jól működő mintázatai, kompetenciái és ezekre építve, új és tartós megoldásokat dolgozzanak ki a sikeresebb problémamegoldásra, az elakadások feloldására és a célok minél gyorsabb és hatékonyabb elérésére. 

- team coaching mint vezetői tevékenység: egy vezető, megfelelő szaktudással, sokat tehet a cég megfelelő működéséért, az alkalmazottak elégedettségéért. Elsősorban akkor van szükség a vezető coachként való belépésére, amikor a mindennapi működéstől eltérő helyzet jelentkezik, és az jelentős hatással van a munkatársakra. Ilyen lehet például az amikor megváltoznak a külső körülmények (pl.: módosul a költségvetés vagy a határidő), amikor valami újdonság történik a team életében (pl.: új tag csatlakozása, új megbízás) vagy amikor tisztázatlan körülmények állnak fenn (pl.: cégek összeolvadásakor).

A team munka hatékonysága több dologtól is függ. 

Összetételt tekintve fontos, hogy a szervezetnél dolgozók közül mindenki tisztában legyen azzal, hogy egy projekt vagy részleg csapatába pontosan ki tartozik bele.

Olyan iránymutatásra van szükség, amely minden taghoz eljut, amivel minden tag egyetért és ami ösztönöz a közös munkavégzésre. Mindenképpen tisztázni kell azt az irányt, amit követniük kell, hiszen ellenkező esetben különböző mellékvágányok jöhetnek létre, amik lassítják a haladást és szétforgácsolják a csapatot. Határozott irány kijelölésére csak határozott, önmagával harmóniában lévő vezető képes, hiszen tisztában kell azzal is lenni, hogy az élesen meghúzott keretek szorongást okozhatnak a csapatban. Ezért fontos, hogy állandó kontroll alatt legyenek tartva a tagok, illetve, hogy tiszteljék a vezetőt és bizalommal fogadják el döntéseit.

Szintén feszültséget és széthúzást idéz elő, ha a feladatok nincsenek alaposan megtervezve és leosztva, illetve ha a tagok nem a megfelelő pozícióban helyezkednek el és ezek a pozíciók nincsenek megfelelően kommunikálva a többiek felé.

A team sikeres működéséhez megfelelően támogató környezetre van szükség infrastrukturális és szervezeti szempontból is.

A teameknek szükségük van egy vagy több megfelelően felkészült szakértő coachra, hiszen itt már nem elég az egyén teljesítménye, összességében, rendszerben kell látni a folyamatot.

 

 A team coachingnak számos előnye van az egyén számára is. Erőteljes tanulási élmény melyben javul a teljesítmény, mélyül az önismeret, és fokozódik az elfogadás (megismerik más kollégáik pozitív tulajdonságait, más feladatok fontosságát, a rendszer működését …stb).

Personal (Life) coachingCorporate (Business) coachingÉletvezetésÖn-HipnózisNLP , NLPCoaching és  a Vonzás Törvénye Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Budapesten előre egyeztetett időpontban. Tréningek, előadások, workshopok, csoport coaching ülések, teamcoaching ülések, TRANSZtréningek, TRANSZelőadások, motivációs előadások az egész ország területén. Keressen minket bizalommal a +36-70/215-64-47 telefonszámon.

A weboldalunkon kínált szolgáltatásainkra való érdeklődés alap feltétele, hogy az érdeklődő magát egészségesnek vallja, nem állhat cselekvőképességet korlátozó intézkedés alatt, ugyanakkor fennálló betegség esetén kérje ki kezelőorvosának előzetes véleményét. A 18. életévüket be nem töltött személyek a fenti feltételek mellett, kizárólag szülői vagy szülői írásos meghatalmazott felügyelete mellet vehetnek igénybe szolgáltatásainkat.

Weboldalunkon kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, és az életminőségének javítására irányuló szolgáltatásokat kínálunk. Szolgáltatásaink közt orvosi terápiás, gyógyító, illetve pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet nem kínálunk.

2021Szeptember
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Az Életvezetés, az Ön- Hipnózis  és a Meditációs, Relaxációs jelleggel végzett "Taranszformáció” , Coaching és az neuro-lingvisztikus programozás (NLP) tevékenységi köre a „fizikai közérzetjavító szolgáltatás” (TEÁOR:9604) és az „MNS egyéb személyi szolgáltatás” (TEÁOR:9609) tevékenységi kör hatáskörébe tartozik.
A Magyarországon jelenleg érvényben lévő hatályos jogszabályok értelmében, KIZÁRÓLAG csak orvos GYÓGYITthat. Klinikai hipnózist (hipnoterápiát), pszichoterápiás kezelést, orvosi terápiás, gyógyító, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet NEM végzünk. Valahányszor a weboldalon „terápia” szót használjuk azt KIZÁRÓLAG a HÉTKÖZNAPI ÉRTELEMBEN értjük.