Tévhitek a hipnózisról Kérdések és válaszok az Ön- hipnózisról

kerdes-valasz

Az elménk és tudatunk a végtelen lehetőségek tárháza, mely mindenki számára elérhető és teljesen egyedi módon nyilvánul meg, kibontakoztatva az illető személy egyéni és megismételhetetlen voltát. 

Napjaink pszichológiai és spirituális irányzatai egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a tudatosság megtapasztalására, a tudatos életvezetésre, és sok olyan technika jelent meg, amely erre helyezte alapjait.

A tudatalattink elérésének egyik eszköze a HIPNÓZIS. Kihlstrom hipnózisdefiníciója szolgáljon bevezetőül a "Kérdések és Válaszok" előtt.

A hipnózis olyan társas interakcióként határozható meg, amelyben az egyik személy (a hipnotizált) egy másik személy (a hipnotizőr) szuggesztióira megváltozott érzékeléssel, emlékezettel és akarati cselekvéssel reagál. Klasszikus esetben ez az élmény és a vele társuló viselkedés érzékcsalódással határos szubjektív meggyőződéssel és kényszerrel határos akaratvesztéssel társul.

Ki végezhet hipnoterápiát?

Ma Magyarországon  Klinikai hipnózist - hipnoterápiát csak orvos végezhet. Csak orvos diagnosztizálhat, minősíthet valakit betegnek és gyógyíthat.

Hipnoterápiát ma Magyarországon a Magyar Hipnózis Egyesület és az Integratív Pszichoterápiás Egyesület (1113 Budapest, Kosztolányi D. tér 4.) képzési programjának keretében lehet végezni. Mi a magunk részéről semmiféle pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatást nem végzünk, ezért ha ilyen jellegű igénye van, a Magyar Hipnózis Egyesület kiváló szakembereinek elérhetősége a weboldalunk megtalálható. Az elhelyezett linken keresztül ellenőrizni tudja, hogy az Ön által választott szakember jogosult-e  hipnoterápiás tevékenység végzésére.

Mi az Önhipnózis?

Ha egy személy saját magát hipnotizálja, akkor önhipnózisról, vagy autohipnózisról beszélhetünk. Részletesebb információkat az alábbi linken érhet el.

Amennyiben bárminemű orvosi kezelés alatt áll akár fizikai vagy mentális betegséggel kapcsolatban, az önhipnózis használata előtt kérje ki kezelőorvosa, terapeutája előzetes véleményét.

Mi a hipnózis?

A hipnotizőr és/vagy a saját instrukciói következtében létrejövő módosult tudati állapot, amelynek legfontosabb jellemzője a mély ellazulás és a koncentrált figyelem. 

A hipnózis olyan, mint a meditáció vagy a relaxáció?

Az élmények nagyban hasonlítanak a hipnózisban átéltekre, de hipnózis során sokkal gyorsabban és sokkal mélyebb transzállapot érhető el. 

A hipnózis a hipnotizőr instrukciói alapján jön létre, az önhipnózis, a meditáció és a relaxáció jellemzően nem igényli más személy részvételét (kivéve a vezetett meditáció/relaxáció). A hipnábilitást a meditáció és a relaxációs előgyakorlatok nagy mértékben növelhetik.

A hipnózis sokkal gyorsabban működik, a meditációban és a relaxációban a tanulásnak és a gyakorlásnak nagy szerepe van.

Mindenki hipnotizálható?

Vannak, akik könnyebben, és vannak, akik nehezebben érik el a transzállapotot, de alapvetően szinte mindenki hipnotizálható. A transzállapot mélysége függ a hipnotizőr és az Ön közötti harmóniától, befolyásolja az ülések kimenetelét az Ön lelki és egészségügyi állapota is. A teljes népesség 4-5 százaléka nem hipnotizálható. A változások létrejöttéhez nem szükséges mély hipnózist létrehozni.

Akarata ellenére hipnotizálható valaki?

Nem!!! A hipnózis és így a tanszállapot létrehozásához szükséges az Ön akarata és együttműködése is.

Hogyan jön létre hipnózis?

A transzállapot több féle módszerrel elérhető, ez nagy mértékben függ a hipnotizőr személyiségétől és az Ön hozzáállásától. Technikától függetlenül hipnotizőr instrukciói következtében az Ön figyelme beszűkül, miközben ellazul testileg és lelkileg is.

Önhipnózis esetén az alany saját magának idézi elő a hipnózist.

Amikor hipnotizálnak, akkor alszom?

Bár a HIPNÓZIS szó görög eredetű, a hypnos (alvás) szóból származik, de valójában nem alvást jelent. Hipnózisban lenni olyan érzés, mint amikor az ember álmodozik… a való világ megszűnik létezni egy kis időre, és csak arra az egy dologra, eseményre, képre koncentrálunk, amelyet látunk belső szemeinkkel. Mindenki átéli naponta többször ezt az élményt, például, mikor lefekszik aludni, vagy közvetlenül ébredés után, de olyankor is előfurdul, amikor valami monoton tevékenységet végzünk például vezetés közben. Ilyenkor a tudat beszűkül, és befelé tekint.

Benne ragadhatok a hipnózisban?

A hipnotizált személyt kizárólag a saját akarata és/vagy a hipnotizőr hangja tartja a hipnotikus állapotban. Amennyiben a tudat bármi olyat észlel, ami számára kedvezőtlen, bántó, vagy fenyegető, esetleg megszűnik a kapcsolat a hipnotizőrrel, azonnal kijön ebből a kellemes relaxált állapotból.

Amikor meghipnotizálnak, olyan dolgokat is megteszek, amit egyébként nem tennék meg?

Sokakban él egyfajta elképzelés a hipnózisról. Ezen elképzeléseiket a könyvekben olvasottakra (például: Thomas Mann - Mario és a varázsló) a filmekben- dokumentumfilmekben látottakra, vagy a színpadi; esetleg az utcai hipnózisra alapozzák. 

A lényeg… Hipnózisban semmi olyat nem teszünk meg, amit nem tennénk meg „éber” állapotunkban is.

Amennyiben a tudatalatti olyan utasítást kap, amellyel nem ért egyet a hipnotizált személy „akarata”, úgy a „kérést/utasítást” azonnal megtagadná és kihozná magát a hipnotikus állapotából, hiszen végig tudja, mi történik körülötte és vele.

Önhipnózis esetén pedig saját magának adja a szuggesztiókat, így elképzelhetetlen, hogy saját maga számára ellentétes utasításokat adjon.

Hipnózis során mindent elfelejtek, ami velem történik?

A hipnózis során elért transz mélységétől függetlenül Ön tudatában van mindennek, ami Önnel történik. Igaz a cél a tudatból eredő kritika kikerülése, és ezáltal az Ön tudata passzívabbá válik, de nem kapcsolódik ki. 

Mivel Ön tudatában van mindennek, ezért mindenre pontosan emlékszik a transz befejeztét követően is.

Veszélyes a hipnózis?

Amennyiben szakszerűen alkalmazzák, úgy veszélytelen

Üres hipnózis

Üres hipnózis esetén az indukálás után az alany nem kap több szuggesztiót egészen addig, amíg a hipnózist fel nem oldják, vagy alvásba nem megy át. Az alany magát az állapotot élvezi.

Van mellékhatása a hipnózisnak?

A hipnózisnak nincs mellékhatása, ha csak az nem az, hogy teljesen ellazult és nyugodt állapotba kerül.

A hipnózis és az Önhipnózis nem jó semmire, csak fényűzés

Egyre bővül azon területek száma, ahol sikerrel alkalmazzák a hipnózist. Bizonyítottan hatékony a:

Az egészséget érintő kérdésekben feltétlenül szükséges a szakorvossal való konzultáció! Pszichoterápia, klinikai hipnózis (hipnoterápia) üléseket NEM VÉGZÜNK, azt kizárólag az arra jogosult végezheti, további információkról és az egyesület tagjairól a hipnozis-mhe.hu oldalon tájékozódhat.

Az NLP az hipnózis?

Az NLP, azaz a neuro lingvisztikus programozás nem hipnózis, bár a módszer alapjait  Milton Erickson hipnoterapeuta munkássága szolgáltatta.

A ThetaHealing® hipnózis?

A hasonlóság a Theta agyhullámokban van csak. A ThetaHealing® is Theta agyhullámokra hangolódik, és összekapcsolódik a Legmagasabb Tudatossággal – ez az az állapot, ahol el tudják érni a tudatalattit, feltárják a korlátozó hitrendszereket, illetve megváltoztatják azokat. Ebben az állapotban lehetőség van arra, hogy újra kézbe vegyékk az életük irányítását, megtisztítsák a tudatalattit az önszabotáló mintáktól. (thetaway.hu/thetahealing/mi-a-thetahealing)

Personal (Life) coachingCorporate (Business) coachingÉletvezetésÖn-HipnózisNLP , NLPCoaching és  a Vonzás Törvénye Szolnokon, Kecskeméten, Egerben és Budapesten előre egyeztetett időpontban. Tréningek, előadások, workshopok, csoport coaching ülések, teamcoaching ülések, TRANSZtréningek, TRANSZelőadások, motivációs előadások az egész ország területén. Keressen minket bizalommal a +36-70/215-64-47 telefonszámon.

A weboldalunkon kínált szolgáltatásainkra való érdeklődés alap feltétele, hogy az érdeklődő magát egészségesnek vallja, nem állhat cselekvőképességet korlátozó intézkedés alatt, ugyanakkor fennálló betegség esetén kérje ki kezelőorvosának előzetes véleményét. A 18. életévüket be nem töltött személyek a fenti feltételek mellett, kizárólag szülői vagy szülői írásos meghatalmazott felügyelete mellet vehetnek igénybe szolgáltatásainkat.

Weboldalunkon kizárólag a személy komfortérzetének, a személy fizikai közérzetének, és az életminőségének javítására irányuló szolgáltatásokat kínálunk. Szolgáltatásaink közt orvosi terápiás, gyógyító, illetve pszichoterápiás, és hipnoterápiás, valamint egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet nem kínálunk.

2021Szeptember
MonTueWedThuFriSatSun
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Az Életvezetés, az Ön- Hipnózis  és a Meditációs, Relaxációs jelleggel végzett "Taranszformáció” , Coaching és az neuro-lingvisztikus programozás (NLP) tevékenységi köre a „fizikai közérzetjavító szolgáltatás” (TEÁOR:9604) és az „MNS egyéb személyi szolgáltatás” (TEÁOR:9609) tevékenységi kör hatáskörébe tartozik.
A Magyarországon jelenleg érvényben lévő hatályos jogszabályok értelmében, KIZÁRÓLAG csak orvos GYÓGYITthat. Klinikai hipnózist (hipnoterápiát), pszichoterápiás kezelést, orvosi terápiás, gyógyító, illetve egyéb egészségügyi szolgáltatásnak minősülő tevékenységet NEM végzünk. Valahányszor a weboldalon „terápia” szót használjuk azt KIZÁRÓLAG a HÉTKÖZNAPI ÉRTELEMBEN értjük.